Actie ‘Scheiden zonder Schade’

Ministerie van Justitie en Veiligheid — Introductie met pers

Sinds een aantal jaren is het platform Scheiden zonder schade actief. Het zet zich in voor het bedenken van oplossingen om het aantal (vecht)scheidingen en het effect daarvan op kinderen te verminderen. Op 22 februari 2018 presenteert oud-minister én voorzitter van het platform André Rouvoet het rapport met aanbevelingen. We winnen de aanbesteding, van het ministerie van Justitie en Veiligheid, om daaromheen een impactvol evenement te organiseren en om ook de woordvoering en voorlichting op ons te nemen.

Bij een scheiding draait alles om perspectief. Dat van de vader, de moeder en het kind. Iedereen kijkt er anders naar. Dat wordt ons uitgangspunt voor de opzet van het evenement. Het rapport heeft de titel “Scheiden… en de kinderen dan?” en geeft aan dat zo’n 16.000 kinderen veel last hebben van de scheiding van hun ouders. Ze hebben moeite op school, emotionele stress, vertonen meer crimineel gedrag en krijgen vaker problemen in toekomstige relaties. Om gevoel van urgentie te creëren, laten we 4 filmpjes maken, die een scheiding belichten vanuit respectievelijk een vader, een moeder, een zoon en een dochter. Ze vormen de rode draad tijdens het evenement en zijn het aanknopingspunt voor dagvoorzitter Carrie Jansen (scheidingsadvocaat) om met de ambassadeurs in gesprek te gaan: André Rouvoet, Prinses Laurentien en Elke Geurts.

Het evenement heeft impact! Op de dag zelf voor aanwezigen die elk op hun eigen manier met scheidingen te maken hebben, variërend van advocaten, beleidsmedewerkers, oudergroepen en hulpverleners. En ook in de communicatie voor en na het evenement, waar de presentatie én de inhoud van het rapport een podium heeft gekregen bij onder andere NOS, Een vandaag, Jinek, Late Night, Jeugdjournaal, RTL en Hart van Nederland. Daarnaast was er veel social media aandacht en is erover geschreven in de landelijke dagbladen. Minister Dekker voor Rechtsbescherming heeft het rapport aangenomen met de woorden dat hij en Minister Hugo de Jonge van het ministerie VWS er werk van gaan maken. Zowel op maatschappelijk én emotioneel vlak is er waarde gegenereerd. Dit bewijst hoe krachtig de combinatie van evenementen én communicatie kan zijn.